"Unica si ultima implinire a fiecarui om este sa traiasca in propriul vis" I.P. Culianu

Abundenta si varietatea ce populeaza Gradina imi confera un sentiment de incantare si sper ca si voua.Credeti ca e mare Gradina?Gresiti!E Infinita!Si cu toate ca e infinita, are limite: imaginati-va o cusca (nu conteaza unde e plasata in Gradina) - de la gratiile ei spre exterior e Infinitul, insa daca mergi spre gratiile custii dai de limite.Poate ca, pana la urma, se pune totusi problema unei alegeri... Fie ca acest blog sa mai adauge un pic de sare si piper in amalgamul de "secrete revelate","cai de mantuire","tehnici de eliberare"...,raspandite prin lume in prezent. Ideile si analizele expuse aici au multiple surse de inspiratie,cu toate acestea, sper ca din cand in cand sa mai puna si Noul pe tapet,sa inspire si pe altii la a gasi noi explicatii si idei.Sa creeze!Sa viseze!Sunt printre noi unii carora le face placere doborarea viselor altora, parca ar trage cu prastia in pasari.Ignorati-i!Visati!Pentru ca din clipa in care doi oameni viseaza acelasi lucru,acesta devine realitate!Cat despre acceptarea sau respingerea ideilor prezentate pe acest blog?Daca nu exista Dumnezeu toti avem dreptate, insa daca exista, dreptatea va fi doar a unora (sper sa fie totusi cativa care sa aiba dreptate ).


Sadhana

Posted by Anonim



  "Este mult mai bine sa calatoresti, decat sa ajungi"
                                        Peter Hamilton "Steaua Pandorei" v4, p568


  Viata. Valtoare teribil de violenta cateodata, vad lipsit de apa,in care te agiti in virtutea inertiei sa inoti sau,  rau linistit ce curge domol altadata.
  Aruncati brusc in valtoare, la un moment dat devenim de constienti de ceva ce se ridica ca un strigat mut, din inima, din noi, ceva a carei atingere o dorim palpabila , o implinire,  ceva ce incercam a numi si numim: Suflet , Adevar, Dreptate, Dumnezeu. Dar nu ne oprim in a numi. Incepem sa inotam in valtoare, unii o numim placere, altii lupta, altii...

  Ohh, Calatoria...

  O mica paranteza se impune. Valtoarea e o lume a efectelor. Da, seamana cu a noastra: cele 4 forte explicate ca efecte, etc. Asta nu exclude ideea unei surse unice eterne, un absolut, Adevarul. N-ar fi exclus ca aflarea adevarului sa nu fie conditionata de inotatul in valtoare, la fel , odata aflat, sa nu te deranjeze in a inota mai departe. De ce atatia vad o finalitate a calatoriei in aflarea adevarului? Eternitatea nu e finalitate.
  In valtoare cautam instrumente, adaptam instrumente, construim instrumente, materiale, informationale spre a servi setei teribile din noi, descrisa mai sus. Multi asociaza aceste instrumente, sa le numim tehnici, energetice, spirituale , cum vreti voi, cu anumite abilitati. Ok. Cu Adevarul? Nu prea vad cum, date fiind atributele lui. Infinitul e unic, sufera de singuratate.
  Toata aceasta polologhie a avut scopul de a incerca o definire, mai mult intuitiva, a ceea ce as incerca sa creionez ca fiind o componenta esentiala, pare-se,  a vietii noatre, indiferent ce forma are, anume: Antrenamentul, Sadhana , motorul calatoriei fiecaruia.
  Majoritatea nu concep libertatea calatoriei, au nevoie de chingi, de tehnici. Poate-s necesare, poate nu.
  Si ar fi cazul sa ajungem la ceea ce intereseaza de fapt. Tehnici.

  Inainte insa , as vrea sa impun un punct de vedere diferit (alandala aruncat),  fata de anumite particularitati tehnice si conceptuale :
  - de ex "metoda curgerii inverse" (din budism, yoga, daoysmul energetic chinez, qi gong) este trambitata peste tot ca o tehnica de retentie seminala, spre a aduce un aport de energie din energia sexuala."Metoda curgerii inverse" este de fapt " a privi in tine", introspectia -a se vedea "Secretul florii de aur" dar si alte lucrari (unii au numit conditia asta indispensabila a calatoriei pompos vipassana si s-a ales praful). In Yoga, mai exact in cele 6 yoga ale lui Naropa, doar cand se trece de la caldura interioara la stadiul urmator, unii practicanti folosesc energia sexuala(de fapt ceva mai mult) spre a-si face sfung, prin o topire cu/in  shakti(nu retentie seminala), practic se foloseste yoga stadiului de generare, ca adjuvant in exteriorizarea eu-lui.
  - kechari mudra, "sa-ti bagi limba pe gat" ( de era bine cred ca ne nasteam asa), este folosita cu randament de chinezi in forma corecta, este vorba de a pune relaxat limba pe cerul gurii deasupra de dinti, pe gingii cat faci anumite exercitii si are efecte fantastice, nu sa ti-o bagi pe gat.
  - nu tot ce faci are efecte benefice- de cele mai multe ori o munca efectuata aiurea nu da rezultate , nu trebuie sa aloci mult timp zilnic la ce faci, ci sa executi bine si sa faci ceva ce-ti face bine(cineva care face 10 minute zilnic, poate avea mai mult succes decat cineva care face 2 ore- la fel de bine cum cineva care nu afla aici/acum Adevarul, nu-l va afla traind etern). Si  acum, sa-mi pun multi in cap: de exemplu reiki-ul atrage pe multi ca urmare a unui concept al simplitatii, cum accezi direct la ceva, lucrezi direct cu ceva, la inceput folosesc simbolurile si dup-aia pot si fara. Dar , indiferent de ce faci, la un moment dat te descurci si fara carja cand mergi. Cati se gandesc ca reiki si  simbolurile sale sunt de fapt ceva foarte nociv?
  - de unde convingerea ca ne nastem eterni? Poate ne nastem cu un potential al eternitatii sufletului,pentru a carei atingere trebuie sa muncim, sa luptam; ce hilar sa presupui ca absenta vietii, moartea are virturi magice, e ceva ce confera viata, ca reincarnarea e implicita...De ce nu acceptam ca viata ne e guvernata de o singura frica, frica de moarte, si miezul suferintei e singuratatea?
  - cu toate ca mecanismele logicii nu sunt suficiente, ni s-a dat indoiala, ar trebui sa avem un bun simt sa mirosim ca toate invataturile unde se impun conditionari nu-s ceva bun: nu ai voie sa mananci aia, nu ai voie sa mananci, reusesti numai daca faci aia - sa fim seriosi: nimeni nu e nebun sa faca Uddhyanna bandha cu burta plina, dar nici sa pui botul la toate ineptiile nu e bine- ar trebui evitate orice sisteme de antrenament, tehnici spirituale ce impun conditionari.

Atata abureala... deci, TEHNICI:
Avem mai multe categorii - tehnici rigide , pentru disciplinati(gen hatha-yoga, qi gong, taijiquan);
                                        - tehnici pentru persoane mai delasatoare din fire(mantre, elemente practice ale kabbalah-claviculele lui solomon);

                                        -tehnici inovatoare, mereu noul, personal sau universal - aici depinde de voi;

si, binenteles, nedetaliata aici, meditatia, o introspectie continua ca fundament, unde, sunteti liberi sa va creati o lume in care sa fiti liberi!

Yoga sutra spune ca sunt 5 cai de acces catre siddhi: asceza, calitatile innascute, substantele psihoactive, mantrele si meditatia. Asa o fi .

  HATHA-YOGA

  ( prin Yoga= Raja-Yoga=Yoga marelui Simbol=buddhism Chan, inteleg altceva, a se vedea postarea Yoga Sutra)
Un exemplu de program:
-kaki mudra- cand se duce prana inspirata in muladhara se vindeca multe boli pulmonare, in anahata alte efecte....
-netra sakti vikasaka
-paschimottanasana
-siddhasana - o asana f interesanta
-uddhyana bandha - are cel putin aceleasi efecte ca si Shirshasana(lasati abureala cu gravitatia inversa-raportata la care centru de greutate, al galaxiei?)
sau Surya Namaskaram-salutul mic al soarelui din 12 pozitii sau salutul + ce e mai sus.Nu detaliez; cam dupa 1 an, 1 an jumate se ajunge la executia corecta a salutului si a bandha-i.Yama si Niyama?Facute inainte de tot?Da, disciplina cu efecte adjuvante interesante. Incercati non-violenta, macar 1 an, sa nu faci, sa nu gandesti (imaginezi), sa nu visezi nimic violent. La fel abstinenta, abandonarea la vointa divina....

  QI GONG

  Punct de referinta al evolutiei energetice si nu numai, cu radacini in Hatha, Baduanjin ,Yijinjing este tehnica numita Zhu Sha Zhang - Palma de Cinabru ( la noi a publicat-o Liviu Tilica in Abilitatea mainii Yin, ca adjuvant pentru cei ce fac tehnici martiale Yin); efectele energetice resimtite in hatha dupa mai mult de 2 ani de practica se resimt in maxim o luna de practica corecta a palmei.

  TAIJIQUAN

  Nu impune nici un fel de conditionari! E ceva special. E meditatie in miscare, energetic lucreaza pe intreg sistemul...Ma refer la realul Taijiquan, nu e ce cred multi ca ar fi.

  Elementul esential,tehnica cea mai importanta comuna celor trei descrise mai sus: asana iluminarii din hatha, e aceeasi cu Zhan Zhuang- stalpul din picioare din Qi Gong si coincide cu Wu Ji - postura inceperii si incetarii Taijiquanului, stand in picioare - starea premergatorare Creatiei.( Cum o fi cand incepi sa mergi?) O fi stiut ceva Culianu cand a scris ca " arhanghelii nu pot sta decat in picioare"?

  CLAVICULELE
  
  Foarte eficiente, insa nu oricine poate intra in simbioza cu ele, te poti arde.

  MANTRE

  Mi se pare grozava posibilitatea ca una din cele 10 manifestari(Maha Vidyas) ale Shakti sa intre in contact cu tine ca urmare a utilizarii mantrei aferente, daca doreste asta .Si aici exista riscuri, sa nu le placi si te poti arde. Mantrele sunt eficiente, dar la una din cele zece manifestari mantra reala nu se stie, ti-o da ea, daca vrea; e chiar Cuvantul. Da, e interesanta corespondenta  intre cele 10 nume divine si sefiroti. Cine stie , poate scriu candva macar si de Kali si Tara.


  Vorba lunga saracia omului. As putea scrie mii de pagini, dar degeaba. Nu exista un manual universal in zona asta a ubicuitatii, desi, recunosc ca m-as tavali citindu-l.
  Preferinte personale? Da:
 - hatha yoga nu-mi place, in general nu-mi plac sistemele ce implica conditionari,
 - imi plac qi gong-ul si taijiquan-ul, sunt 2 sisteme de autoeducatie neuromusculare eficiente si lipsite de conditionari si de  briz-briz-uri religioase, mistice...,
 - ma incanta lenea creativa
 si
 -  ador cu adevarat...

  Ce ador cu adevarat?

  Sarmalele!!!

1 comments:

  1. Anonim spunea...

    Oltencele.........................

Trimiteți un comentariu