"Unica si ultima implinire a fiecarui om este sa traiasca in propriul vis" I.P. Culianu

Abundenta si varietatea ce populeaza Gradina imi confera un sentiment de incantare si sper ca si voua.Credeti ca e mare Gradina?Gresiti!E Infinita!Si cu toate ca e infinita, are limite: imaginati-va o cusca (nu conteaza unde e plasata in Gradina) - de la gratiile ei spre exterior e Infinitul, insa daca mergi spre gratiile custii dai de limite.Poate ca, pana la urma, se pune totusi problema unei alegeri... Fie ca acest blog sa mai adauge un pic de sare si piper in amalgamul de "secrete revelate","cai de mantuire","tehnici de eliberare"...,raspandite prin lume in prezent. Ideile si analizele expuse aici au multiple surse de inspiratie,cu toate acestea, sper ca din cand in cand sa mai puna si Noul pe tapet,sa inspire si pe altii la a gasi noi explicatii si idei.Sa creeze!Sa viseze!Sunt printre noi unii carora le face placere doborarea viselor altora, parca ar trage cu prastia in pasari.Ignorati-i!Visati!Pentru ca din clipa in care doi oameni viseaza acelasi lucru,acesta devine realitate!Cat despre acceptarea sau respingerea ideilor prezentate pe acest blog?Daca nu exista Dumnezeu toti avem dreptate, insa daca exista, dreptatea va fi doar a unora (sper sa fie totusi cativa care sa aiba dreptate ).


Yoga Sutra

Posted by Anonim


   Cu toate ca este un sistem prezentat sub diverse forme si nume: Yoga Marelui Simbol din yoga tibetana, budism Chan, in Upadesha Sahashri a lui Sankara si Yoga Sutra a lui Patanjali, am ales numele Yoga Sutra deoarece-l reflecta cat mai complet.Am citit editia tiparita de editura Herald, mi se pare OK, desi comentariile sunt pe langa; pot sa spun ca mi-as fi dorit sa existe si o traducere din romana in romana.
  Textul se imparte in 4 capitole: 1-calea, 2-antrenamentul, 3-puterile(darurile) si 4-eliberarea.Voi incerca sa clarific anumite lucruri,iar apoi, textul prezentat de mine (cu toate ca e scurt), dupa cele cateva explicatii necesare, reprezinta sistemul.
  CLARIFICARI: Postura(asana) trebuie sa fie ferma si confortabila - Hatha are efecte curative grozave dar n-are legatura cu yoga- postura la care se face referire este postura stand in picioare. Pranayama-oprirea respiratiei- are loc de la sine in faza finala(cand se foloseste respiratia primordiala).
Se prezinta diverse tehnici prin care se pot cunoaste multe lucruri,dar apoi ne spune ca "totul poate fi cunoscut prin intuitie"- as completa spunand aproape totul, in anumite cazuri mai ai nevoie si de trairi.
Darurile (vibhuti) pot fi obtinute prin: asceza, ieburi, mantre, din nastere sau prin meditatie.Cele din nastere nu pot fi controlate; oricine poate utiliza mantrele, de aceea sunt tinute secrete; insa, cea mai importanta e meditatia.
   Temenul yoga cred ca poate fi echivalat cu aducere aminte, descoperire a sinelui, unire.Termenul de "Vazator" l-am echivalat cu "Tu" si cel de "Vazut"(Vazutul) cu "Universul". Mintea noastra nu sta o clipa, ia diverse forme, cand ne credem Gelu tractoristul, cand eroi galactici,cand armasari, ne transpunem neincetat, jucam diverse roluri: acestea sunt definite in text "formele constiintei".
   Tu cunosti 4 stari, in 3 din ele constiinta ia forme: starea de veghe, starea de vis ( care difera de starea de veghe prin faptul ca nu are continuitate de la o noapte la alta), starea de somn profund ( cand te trezesti stii cumva ca ai traversat o perioada de bezna, sau, ma rog, lumina prea puternica) , iar cea de-a 4 stare ( pe care unii o numesc iluminare, Nirvana ) este scopul ultim: realitatea.
  Ce s-o mai lungim.Textul:

                                               Yoga Sutra

  Yoga este oprirea contiintei de a mai lua forme, pentru a obtine Unirea si a depasi suferinta. Numai in folosul Tau exista Universul. Motivul unirii celor 2 puteri ( Tu si Universul ) este realizarea Sinelui.
  Unirea se face prin meditatie dupa dorinta; astfel ajungi sa stapanesti tot, de la atomul fundamental pana la infinitatea ultima. Unirea se mai obtine si prin devotiune fata de Dumnezeu. Aum (YHWH) il desemneaza pe Dumnezeu.
  Totul poate fi cunoscut prin intuitie.
  Stai in picioare si detaseaza-te. Leaga-ti mintea de scopul propus pana cand mintea ta e fixata continuu asupra acestuia. La un moment dat nu vei mai fii constient ca esti fixat asupra lui si vei ajunge sa te transpui, sa te contopesti complet cu el.
  Pentru cel ce si-a atins scopul, Universul devine inexistent, dar pentru ceilalti el nu e distrus, deoarece le este comun.



"Isus a spus: Cel care a cunoscut lumea a gasit trupul, dar cel care a gasit trupul, lumea nu-i demna de el."Ev. Toma,79.

0 comments:

Trimiteți un comentariu